Esztétikus tömések

Sok esetben az elváltozása páciens számára nem észlelhető, ezért félévenként javasolt felkeresni fogorvosunkat egy fogászati szűrővizsgálatra, még akkor is, ha látszólag nincs semmilyen panaszunk. A korai diagnózis lehetővé teszi a kialakult elváltozások mielőbbi gyógyítását, ezzel együtt a komolyabb problémák megelőzését. A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyag vesztést állítjuk helyre. Esztétikus tömés készítése során a szuvas fogrészek eltávolításra kerülnek, majd a kialakított, megtisztított fogüregbe fémmentes, fényre kötő tömőanyagot helyezünk. Ennek segítségével a fogakkal megegyező színű, természetes hatású, tartós restauráció érhető el, a fogtömés gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik.

Az esztétikus fogtömés menete

  1. A szuvas fogterület eltávolítása helyi érzéstelenítésben
  2. A megmaradt ép fogrészek előkészítése a tömőanyag behelyezéséhez
  3. Tömőanyag behelyezése az előkészített üregbe
  4. Speciális lámpával történő megvilágítás, melynek hatására a tömés a fogzománchoz hasonló keménységet ér el.
  5. A felesleges részek eltávolítása, a felszíni egyenetlenségek elsimítása, magas fényűre polírozás.

Esztétikus betétek

A Matrix Dental orvosai számára elsődleges szempont a fogak megmentése és a tartós, stabil, esztétikus végeredmény biztosítása. Abban az esetben, ha a fogszuvasodás előrehaladott állapotú, a fog több felszínét, esetleg a teljes rágófelszínt érinti, és hagyományos töméssel a fog anatómiai formája már nem állítható helyre, a fent említett célok elérése végett esztétikus betéteket (idegen szóval inlay/onlay) készítünk.

Inlay/onlay készítése válhat szükségessé a gyökérkezelt fogak esetében is, amikor a meglévő foganyag meggyengült, kevés az ép fogfelület, továbbá betétet készítünk kiterjedt amalgám tömések cseréje esetén is. Betétek készítése során a fogfelszínt megfelelő formájúra alakítjuk, majd egy lenyomatot veszünk róla a fogtechnika számára. A technikus elkészíti az általunk kiválasztott anyagból a hiányzó fogrészt, amelyet a rendelőben a helyére illesztünk, majd a próbákat követően egy speciális ragasztóval rögzítünk.