Fogkőeltávolítás

A rendszeres és helyes fogmosással, illetve fogselyem használatával a lepedék nagy része eltávolítható a fogakról, ennek ellenére vannak bizonyos területek a szájban (ilyen az alsó fogak belső felszíne, valamint a felső rágó fogak, illetve a torlódott fogközök), ahol még jó szájhigiéna mellett is nagyobb eséllyel alakulhat ki fogkő.

A fogkő nem csupán esztétikai szempontból lehet zavaró. A fogakon lévő sárgás-barnás elszíneződésekben jelentős számban baktériumok telepednek meg, így a fogkőeltávolítás hiányában súlyos fogágybetegség is kialakulhat.

Megjelenésével az íny begyullad, vörössé válik, megduzzad, és fogmosáskor vagy étkezés során, később spontán is vérezni kezd. Ha a fogkövet nem távolítjuk el, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, a fogak körüli csont sorvadni kezd, melynek következményeképp a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, érzékenyekké válnak, súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

Rendelőnkben elsősorban fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítással segítünk ezen problémák megelőzésében, kezelésében. A fogkő képződésének üteme egyénileg változó, nagyban függ a páciens saját szájflórájától, nyálösszetételétől, étkezési szokásaitól, káros szenvedélyektől (dohányzás) stb. Általánosságban elmondható, hogy félévente érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe, így a fogkőszedés mellett az esedékes időszakos kontrollvizsgálatot is el tudjuk végezni.

A rendszeres fogkőszedéssel a fent említett tünetek nagy része megelőzhető, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megtarthassuk!

Fogágybetegségek

A fogágybetegség – közismert nevén fogínysorvadás, orvosi szakszóval parodontitis – a fogat körülvevő szövetek gyulladásos elváltozása, amit baktériumok okoznak. A parodontológia a fogágybetegség illetve a fog körüli tartószövetek egyéb elváltozásainak kezelésével foglalkozó tudományág.

A fogágybetegség forrása a lerakódó lepedék és a fogkő, ami leggyakrabban a nem megfelelő fogmosási, fogköztisztítási technika, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki. A betegség létrejöttében szerepet játszhatnak általános szervezeti okok (pl. cukorbetegség), káros szenvedélyek (pl. dohányzás) is, mint hajlamosító tényezők.

A fogágy – az íny, a csont, a gyökérhártya- megbetegedése súlyosabb esetben olyan szöveti pusztulást okozhat, melynek következtében a fogakat körülvevő csont is felszívódásnak indul. Ez kezeletlen esetben a fogak meglazulásához, elvándorlásához, dőléséhez vezet, megváltoztatva ezzel a harapást, a rágási funkciót, hosszabb távon pedig a fogak elvesztésével jár.

Tünetek

  • fogínyvérzés
  • kellemetlen szájszag
  • fogak mozgathatósága
  • fogíny visszahúzódása

A parodontális kezelések fő stratégiája a baktériumok eltávolítása, továbbá azok tartós távoltartása. Ennek megfelelően a Matrix Dentálban célunk az egyénre szabott terápiás terv készítése, a szisztémás, általános szervezeti tényezők feltárása és a tökéletes szájhigiéné kialakítása.

Paradontológiai kezelések

Elsődleges kezelésként általában ultrahangos fogkőeltávolítás történik az íny felett és részben íny alatt is. Az íny feletti fogkő-eltávolítás elsősorban ultrahangos depurátorral történik, míg az íny alatti fogkő eltávolítására főként speciális kézi műszereket alkalmazunk. Az utóbbi eljárást nevezzük kürettálásnak. Szükség esetén ezt további gyógyszeres tasakkezelés, valamint antibiotikumos terápia egészíti ki.

A kürettálás típusai

Zárt kürett: íny alatti tisztítás, melynek során a gyulladt szöveteket, tasakfalat és a fertőzött gyökércement réteget távolítják el egy speciális eszközzel.

Nyitott kürett: a fogak körül metszéseket ejtünk az ínyen, hogy lebenyt képezhessünk az íny alatt fekvő területek jobb ráláthatósága, eredményesebb tisztíthatósága érdekében.

A mély, nehezen hozzáférhető tasakok megtisztításra, a gyökérfelszínek elsimításra kerülnek. Végül a kezelt területet varratokkal látjuk el. A kürettálás helyi érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás fájdalommentes.