Gyökérkezelés

Abban az esetben, ha egy szuvas fog hosszú időn keresztül ellátatlan marad, a baktériumok elérik a fog mélyebb rétegeit, a fogbél területét, ahol gyulladás (illetve a fogbél következményes elhalása) jöhet létre.

Ebben az esetben gyökérkezelés válik szükségessé. Az elhanyagolt szuvas fogakon kívül fogbélgyulladást illetve elhalást okozhat rosszul záródó tömés vagy korona alatti, a páciens számára észrevehetetlen szuvasodás, továbbá traumás sérülés (pl. baleset miatt eltört fog) szintén szükségessé teheti a gyökérkezelést. Előbbi okok rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok során kiszűrhetők, így a gyökérkezelés elkerülhető.

Gyökérkezelés során a fogbélben található ereket, idegeket, illetve a fertőzött foganyagot különböző eszközök segítségével eltávolítjuk, ezt egészíti ki egy gyógyszeres kezelés, amelynek célja a fogbélbe jutott baktériumok elpusztítása.

Ezt követően a gyökércsatornákat egy speciális tömőanyaggal lezárjuk. Kezeletlen esetben a baktériumok és velük együtt a gyulladás a fog gyökerén keresztül kijut a gyökércsúcs körüli térbe, ott további gyulladást, fogászati gócot, komolyabb panaszokat okozhat. Szerencsére a szakszerűen elvégzett gyökérkezelés hatására ezek a problémák és a velük járó fájdalom megelőzhető, megszüntethető. Rendelőnkben fogorvosaink minden esetben arra törekednek, hogy foghúzás helyett a még menthető fogakat gyökérkezeléssel lássák el, melynek eredményeként az adott fogak még hosszú ideig megfelelően funkcionálhatnak.

A gyökérkezelés menete

  1. Első lépésként a problémás területről röntgen/CT-felvételt készítünk, hogy tájékozódjunk a gyulladás előrehaladottságáról, illetve feltérképezzük a gyökércsatornák lefutását.
  2. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük a fájdalomérzet kikapcsolása miatt.
  3. Eltávolítjuk a szuvas fogrészeket és feltárjuk a fogban futó összes gyökércsatornát. Míg az elülső fogak esetében ez általában csak 1 csatornát jelent, rágó fogainkban 3-4 gyökércsatorna foglal helyet.
  4. A bemeneti nyíláson keresztül különböző kézi és gépi eszközök segítségével a fertőzött fogbél eltávolítása következik, amelyet gyógyszeres fertőtlenítő folyadékok használatával egészítünk ki a baktériumok elpusztítása végett.
  5. A gyökérkezelés befejezéséhez általában több alkalom szükséges, így sok esetben a fogat gyógyszeres töméssel zárjuk. Pár nap (1-2 hét) elteltével, amikor a panaszok enyhülnek, folytatjuk a kezelést.
  6. Befejező lépésként a kitisztított gyökércsatornát egy speciális tömőanyaggal töltjük fel, meggátolva ezzel a baktériumok újbóli bejutását a fogba.

A gyökértömés elvégzését követően a fog teljes helyreállítása következik. A keletkezett hiány pótlására a hagyományos tömőanyagok már nem minden esetben alkalmazhatóak. Kevés ép foganyag esetén a gyökértömött fogba üvegszálas csapot ragaszthatunk, a fogcsonk felépítését követően koronát készítünk a végső helyreállításhoz. Abban az esetben pedig, ha a fog nagy része még felhasználható, a fogtechnikus által készített esztétikus betéttel (inlay/onlay) restaurálhatjuk a fogat.