Fogászati implantáció

A fogászati implantáció, azaz műgyökér beültetés („fogbeültetés”) a modern fogászat egyik legnagyszerűbb találmánya. Segítségével pótolhatjuk az elveszített fogakat, visszaállíthatjuk az elveszített rágófunkciót, újra mosolyt adhatunk pácienseinknek. Az implantációs fogpótlások nagy előnye, hogy rendkívüli stabilitással bírnak és megoldást kínálnak az egyszerű, egy fogat érintő foghiánytól a fogatlan állcsont komplex rehabilitációjáig.

A magas sikerességi ráta elérésének feltétele a magas anyagminőség és a magas fogorvosi szaktudás. A Matrix Dental-ban kizárólag a legmagasabb minőséget képviselő implantátumrendszerekkel – Alpha-Bio Tec., Straumann, Nobel Biocare- dolgozunk. Fogorvosaink több, mint 10 éves szakmai tapasztalata garantálja a sikert.

Az implantáció rengeteget fejlődött az elmúlt néhány évtizedben. Maga a műgyökér egy speciális felületkezelésen átesett titánium vagy cirkónium csavarimplantátum, amely a csontba ültetve alkalmas arra, hogy a koronákat, fogpótlásokat stabilan rögzítse. A mai modern implantátumokról már elmondhatjuk, hogy kimagasló sikeraránnyal alkalmazhatóak, kilökődésük, allergiás reakció kialakulásának esélye minimális, így jó szájhigiénia esetén élethosszig tartó megoldást kínál. Ellenjavallatuk szintén elhanyagolható, a legtöbb páciens alkalmas a behelyezésre.

Hogyan is zajlik egy fogimplantátummal történő rehabilitáció folyamata?

  1. A műgyökér behelyezését minden esetben gondos tervezés előzi meg. Egy konzultáció alkalmával felmérjük az adott státuszt, a páciens igényeit, általános állapotát. Megbeszéljük a lehetőségeket, majd kezelési tervet, árajánlatot készítünk. A gondos tervezéshez hozzátartozik a képalkotó vizsgálatok (panoráma röntgen, 3dimenziós CBCT felvétel) elemzése, mely alapján pontos képet kapunk a csontkínálatról.
  2. A következő alkalommal megtörténhet a fogimplantátum behelyezése. Egy darab implantátum, illetve optimális csontmennyiség esetén kb. 20-25 percet vesz igénybe a teljesen fájdalommentes beavatkozás. Több implantátum esetén (vagy kiegészítő csontpótlás esetén) ez az idő hosszabb, de erről minden esetben előzetesen tájékoztatjuk a pácienst.
  3. Az implantációt követően egy csontosodási, gyógyulási szakasz következik, alsó állcsont esetén 3, felső állcsont esetén 4 hónapot várunk, amíg az implantátum terhelhetővé válik. Vannak bizonyos speciális protokollok is, Pl. az All-On-4 típusú implantációs rendszer, amely esetében már az implantátum behelyezését követően azonnal megterheljük a műgyökereket, vagyis rögtön elkészül egy hídpótlás, amit az implantátumokhoz rögzítünk.
  4. A gyógyulási idő letelte után az íny alól felszabadítjuk a fogimplantátumokat, egy ideiglenes alkatrész kerül az implantátumba, mellyel az ínyt egyénileg formázzuk, esettől függően max. 3-4 héten keresztül.
  5. Az íny végleges kialakítását követően lenyomatot veszünk, majd elkészítjük a műgyökerekre a koronákat, hidakat (általában cirkóniumból), egyéb fogpótlásokat (stéges/lokátoros fogsor).

Mikor tekinthető ideálisnak az implantátum behelyezése a húzás után?

Bizonyos esetekben a foghúzással egybekötve, azonnal behelyezzük a műgyökeret, ezt azonnali implantációnak hívjuk. Ez megtörténhet egy-egy fog eltávolítása esetén, de a teljes fogsort érintő rehabilitáció esetén is (All-on-4 protokoll). Ha nem lehetséges az azonnali implantáció, akkor egy 3 hónapos csontgyógyulási periódus után történik a műgyökér behelyezése.

Mikor van szükség csontpótlás elvégzésére?

Abban az esetben, ha a 3dimenziós CT-felvételen azt látjuk, hogy nincs megfelelő csontszélesség vagy csontmagasság (jellemzően évekkel korábban történt foghúzások területén, illetve felső hátsó régióban), egy kiegészítő csontpótló beavatkozás szükséges az implantáció elvégzéséhez. Ez egyéni módon történhet az implantációval egy időben, vagy az implantációt megelőzően. Csontpótlás esetén a teljes implantációs folyamat 2-6 hónappal több időt vehet igénybe, mint egy egyszerű implantáció esetén.

További kérdésekre kaphat választ, ha a Gyakori kérdéseknél elolvassa az implantátumokhoz kapcsolódó témakört.

Alapvető implantációs pótlástípusok:

Implantációs korona, hídpótlás

Implantátumra rögzített fix fogpótlások. Mivel kiterjesztésüket tekintve hasonló méretűek, mint a természetes fogak, így a legkomfortosabb implantációs megoldásnak tekinthetők. Felépítésük szempontjából három fő egységből állnak: a csontban lévő titánium fogimplantátum vagy műgyökér, az íny fölött lévő korona vagy híd és a kettőt összekötő implantátum fej.

Implantációs koronát egy-egy fog hiányakor készítünk. Ebben az esetben egy darab műgyökéren egy darab korona rögzül. Híd esetén több, összekötött korona rögzül két vagy több implantátumhoz, de ilyenkor nincs minden korona alatt műgyökér. Implantációs híddal teljesen fogatlan állapotot is tudunk rehabilitálni (körhíd). Az implantációs körhídhoz legalább 4 darab műgyökér behelyezése szükséges (All-on-4 protokoll), klasszikus esetben pedig 6 db implantátumot ültetünk be.

All-on-4 koncepció

A Matrix Dental egyik vezető implantációs profilja az All-on-4 koncepciójú ellátás.
Ezt az eljárást teljes fogatlanság esetén alkalmazzuk (beleértve azt az esetet is, amikor az összes meglévő maradék fogat el kell távolítani). A rendszer lényege, hogy csontpótlás nélkül, négy darab implantátumra, az implantátum behelyezése után azonnali terheléssel rögzítésre kerülhet fix fogpótlás.

Az implantátumokhoz a behelyezést követően először egy ideiglenes pótlást rögzítünk, a végleges hidat a csontosodási folyamat letelte után, 4 hónappal később kapja meg a páciens. A végleges híd anyagát tekintve vagy cirkónium, vagy kompozittal leplezett titánvázas hídpótlás.

Stéges fogsor, lokátoros fogsor

Fogatlan állcsontok rehabilitációjára használt pótlástípus. Egy implantációs hibrid megoldásnak tekintjük, mivel egy fix és egy kivehető egységből áll. Az implantátumokhoz rögzített elemet hívjuk stégnek, mely gyakorlatilag egy speciális merevítőrúd. Ehhez rögzül kapaszkodó alkatrészekkel a páciens által kivehető fogsor rész.

A stéges fogsorok előnye, hogy nagy csontveszteség esetén is megoldást kínálnak a rágófunkció és az esztétika helyreállítására. Könnyen és hatékonyan tisztítható, aminek következményeként élettartama kimagasló. A koncepcióhoz állcsontonként 4 darab implantátum beültetése szükséges.

Amikor az állcsontviszonyok nem engedik meg, hogy merevítő stégelemmel kapcsoljuk össze az implantátumokat, speciális, kis helyigényű, úgynevezett lokátor elemeket rögzítünk az implantátumokba. Ezek a lokátorok a fogsorba épített kapaszkodó elemekhez patentszerűen kapcsolódnak. Alsó állcsontba minimum 2 darab, felső állcsontba minimum 4 darab implantátum behelyezése szükséges ennél a koncepciónál.

A stéges és lokátoros fogsorok kiterjedése jóval kisebb, mint a hagyományos kivehető pótlásoké, így viselője számára jóval komfortosabb érzést nyújt.

A Matrix Dentalban használt implantációs rendszerek:

Alpha-BioTec.

A több, mint 28 éve működő cég innovatív termékek és megoldások sorát fejlesztette ki, a világ minden táján ismert és elismert. Implantációs termékpalettája igen széles, minden státuszra kínál megoldást. A Matrix Dentalban legújabb fejlesztésüket, a NEO implantátumrendszert alkalmazzuk, mely minden, a mai modern implantációban alkalmazott tulajdonsággal fel van vértezve. A NanoTec hibrid implantátumfelület garantálja a kiváló csontosodási képességet és a hosszútávú stabilitás kialakulását. Az AlphaBio élettartam garanciát vállal implantátumaira.

Straumann, Nobel Biocare

A fogászati implantáció úttörőiként ismert rendszerek, több, mint 40 éves tapasztalattal, rengeteg tanulmánnyal, hatalmas tudományos múlttal rendelkeznek. A speciális felületkezelésnek köszönhetően csontosodási statisztikájuk kimagasló, emiatt világszerte a legnívósabb fogászati klinikák választják ezeket a világmárkákat. A gyártók az implantátumaira élettartam garanciát vállalnak.

A Matrix dentalban a Straumann rendszer BLT típusú, illetve a Nobel Biocare Parallel CC típusú implantátumait alkalmazzuk, amelyeknek speciális formája és felszíne lehetővé teszi, hogy akár már a fogeltávolításkor is, azonnal behelyezhetők legyenek a csontba. E két implantációs rendszer által kínált egyéni megoldások segítségével minden probléma megoldhatóvá válik. Hogy végül melyik rendszert ajánljuk, azt az egyéni csont és íny viszonyok, az implantátum pozíciója, stb. határozza meg.

Csontpótlás

Abban az esetben, amikor a fogimplantátum behelyezéséhez nincs megfelelő mennyiségű csontkínálat, vissza kell állítanunk az eredeti csontszélességet, csontmagasságot. Rendszerint az évekkel korábban eltávolított fogak helyén, illetve a felső rágófogak zónájában szükséges csontot pótolni, de extrém esetben a teljes fogíven is szükség lehet csontfelépítésre. Ma már nagyon ritka az olyan eset, amit az általunk használt eljárásokkal ne tudnánk megoldani. A mai modern módszerek lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan csontpótlásokat is elvégezzünk, amit korábban csak kórházi körülmények között (csípőcsontból, lábszárcsontból vett csont) lehetett elképzelni.

Csontpótlásból több módszer is létezik, hogy melyiket alkalmazzuk, az leginkább a csontvesztés típusától, a beavatkozás régiójától függ. A Matrix Dentalban minden esetben egy háromdimenziós, számítógépes tervezés alapján, személyre szabottan választunk eljárást. A csontpótlásokat nagy gyakorlattal, rutinszerűen végezzük rendelőnkben.

A leggyakoribb csontpótlások:

Sinuslift, vagy arcüreg emelés:

A felső állcsont hátsó régiójában alkalmazzuk. Lényege, hogy a csonton egy oldalablakot készítve lehetőségünk nyílik az arcüreg alsó faláról a nyálkahártyát megemelni, a nyálkahártya alá csontpótló anyagot juttatni, így jelentős csontmagasság-növekedést tudunk elérni. A beavatkozás után a nyálkahártyát összevarrjuk, a seb nyomtalanul eltűnik.

Létezik olyan arcüregemelés is, amit nem egy oldalablakon, hanem az implantációs furaton keresztül végzünk. Ezt akkor alkalmazzuk, ha kisebb csontpótlást kell végeznünk.

Arcüreg emeléshez a Matrix Dentalban Creos, Botiss, illetve Bio-oss csontpótló anyagokat használunk, melyek világszerte elismert és a legjobb referenciákkal rendelkező bioanyagok.

Csontpótlás saját csontból:

Az alsó állcsont teljes területén és a felső állcsont elülső részén alkalmazzuk. A tudomány mai álláspontja szerint a saját csonttal történő csontpótlás az, amit arany standardnak tekinthetünk, a legjobb gyógyulási potenciállal és a legrövidebb gyógyulási idővel rendelkezik a csontpótló eljárások közül.

Saját csontot az alsó állcsont hátsó fogak mögötti részéről veszünk (itt még akkor is kiváló minőségű és mennyiségű csont található, ha egyébként más részekről már felszívódott a csont). A területről speciális eszközökkel csontreszeléket és csontlemezeket tudunk nyerni (zsalu technika/Khoury technika). Lényeges megemlíteni, hogy a csontnyerés később egyáltalán nem kitapintható, az arc esztétikájában semmi változást nem okoz. Az így nyert csontot titáncsavarokkal rögzítjük a kívánt területre. A saját csonttal történő csontpótlás nagy előnye még, hogy minimalizáljuk az idegen anyagok beültetését, a gyógyulás panasz és szövődménymentesebb. A saját csonttal történő csontpótlások gyógyulási ideje kb. 4 hónap, ami jóval rövidebb, mint a teflon vagy kollagénmembrános csontpótlások 6-9 hónapos gyógyulása.

Egyéb csontpótlás típusok:

Mivel a csonthiányok és a megoldásukra alkalmazott eljárások igen sokfélék, nehéz általánosan leírni azokat. Bizonyos típusú csonthiányok esetén speciális, nem felszívódó membránokat (Cytoplast, Botiss Permamem) vagy kollagén membránokat (Bio Gide), titánium szegecseket stb. használunk. Továbbá használhatunk humán eredetű csontpótló anyagokat, csontlemezeket is.

A csontpótlások típusát, az anyaghasználatot minden esetben egy gondos háromdimenziós számítógépes tervezést követően személyre szabjuk.

FÁJDALOMMENTES ÉRZÉSTELENÍTÉS a Matrix Dentalban

A Matrix Dentalban nemcsak a beavatkozások fájdalommentessége a cél. Szakorvosaink által egységes protokoll alapján végezzük magát az érzéstelenítési procedúrát is. Ennek elemei a következők:

  1. Carpule rendszerű fecskendő használata, mely lehetővé teszi, hogy a hagyományos fecskendőhöz képest jóval vékonyabb tűket használjuk, ami lényegesen kellemesebbé teszi az érzéstelenítést.
  2. Az érzéstelenítő beadásának helyét érzéstelenítő zselével vagy spray-vel készítjük elő, így gyakorlatilag egy abszolút fájdalommentes előérzéstelenítés történik.
  3. Az érzéstelenítő beadását a Carpule érzéstelenítő rendszer segítségével lassan és egyenletesen végezzük, így a feszítő érzés minimálisra csökken.
  4. Egyes esetekben a fecskendőre helyezett rezgető toldalékkal (VibraJect) tudjuk tovább tompítani a kellemetlenséget.

Az így kialakított protokollal elérhetjük, hogy a sokak számára legnagyobb félelmet jelentő érzéstelenítés is csak egy könnyed hangvételű indítása legyen egy fájdalommentes kezelésnek.