Teljes kivehető pótlásnál a szájüreg anatómiai képletei, részleges, illetve kombinált pótlásnál az anatómiai képletek és a megmaradt fogak, illetve az azokhoz kapcsolódó koronák, hidak tartják helyben a fogsort.

A fogpótlás teltebbé teszi a fogatlanság miatt beesett arcot, helyreállítja az esztétikát és a rágó, illetve beszédfunkciót. A protézis alaplemez része, amely a szájpadlás nyálkahártyájával érintkezik, készülhet műanyagból vagy fémből. Az egyszerű műanyagból készülő pótlások kevésbé ellenállóak a mechanikai hatásokkal szemben, mint a fémvázas vagy rugalmas fogsorok.

Vertex Thermosens rugalmas fogsor

Teljes, valamint részleges foghiány esetén is elkészíthető. Részleges hiány esetén a rögzítést biztosító kapcsok is az ínyhez hasonló színű, rugalmas anyagból készülnek, ezáltal sokkal esztétikusabb megoldást kínálnak a korábban elterjedt fém kapcsos változatokhoz képest. A fogsor színe a páciens ínyéhez hasonló, ezért szinte láthatatlanná válik a szájban. Kopásállósága és törési szilárdsága messze felülmúlja a hagyományos fogsorokét.

További előnye a többi rugalmas fogsorral szemben, hogy bármikor javítható és alábélelhető is. Emellett nem allergizál, biokompatibilis anyagból készül.

Kombinált fogsorok

Ez a fogpótlás egy rögzített (híd, koronák) és egy részleges kivehető pótlásból áll. A pótlás elkészítése során az elülső fogakra híd/koronák kerülnek, ezek oldalsó részén található a hátsó kivehető rész rögzülési pontja.

A fogsor sokkal kisebb helyet foglal el a szájban, mint a hagyományos kivehető pótlások, ezáltal jelentősen javítva a páciens komfortérzetét, az ízérzékelést, gyorsítja a megszokást. A finommechanikai rögzítő részeknek – más néven rejtett elhorgonyzásnak – köszönhetően kiváló esztétikai hatást érhetünk el, mivel a fém részek rejtve maradnak a szem elől, és egyúttal ez a konstrukció sokkal jobb stabilitást is nyújt a kivehető rész számára, mint egy hagyományos, kapoccsal történő elhorgonyzás.