Azt, hogy egy adott esetben milyen fogpótlás lenne a legmegfelelőbb a páciens számára, több szempontot mérlegelve döntjük el, figyelembe véve a foghiány kiterjedését, a fogelvesztés idejét, a páciens életkorát, fizikai állapotát és anyagi lehetőségeit is.

A hagyományos fogpótlás során korona és híd fogpótlásainkat a fog egészséges szövetére – a lecsiszolt fogra –, illetve elegendő foganyag híján a művileg felépített csonkra helyezzük. A korona egy mesterséges fogmű, amely sapkaszerűen beborítja a fog íny fölött elhelyezkedő részét. A fogászati híd pedig egy vagy több foghiányt átívelő fogpótlás, amely gyakorlatilag több, egymáshoz kapcsolt korona.

A pótlások készítésének célja igen összetett, helyre kell állítanunk az esztétikát, a megfelelő rágási funkciót, de fontos szerepe van hangképzési/beszédfunkciók rehabilitációjában is. A rögzített fogpótlások a saját fogakhoz hasonló formával rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a helyreállításra, berögzítést követően a páciens rövid idő alatt sajátjának érzi, továbbá az általuk kifejthető rágóerő megközelíti a természetes fogakkal kifejthető erő mértékét.

Porcelán leplezésű korona

Az egyik leggyakrabban alkalmazott rögzített fogpótlás, amely tartós és nem színeződik el a szájban. A fogfelszínnel érintkező váz fémből (arany, titán, fogászati fém) készül, a külső leplezés pedig színtartó kerámia bevonat, melyet a vázra égetnek. A fémváznak köszönhetően jól terhelhető, pontosan záródó és időtálló, a porcelán rétegekkel pedig a korona színe, árnyalata tökéletesen hozzáigazítható lesz az eredeti fogakéhoz, aminek köszönhetően természetes hatású fogpótlást tudunk készíteni. A porcelán leplezésű koronák további előnye, hogy áruk igen kedvező. Ennek a koronatípusnak a hátránya viszont, hogy fémallergia esetén nem minden esetben alkalmazható, továbbá az évek során az íny kontúrja változhat, így a pótlás széleinél a fémszegély adott esetben láthatóvá válhat.

A korona készítésének lépései:

  1. Érzéstelenítés a kezelendő fog/fogak területén.
  2. Ezt követően a pótlásban részt vevő fogakat a kívánt formára csiszoljuk.
  3. A lenyomati fázis következik, amely során lemintázzuk a fogcsonkokat és a környező területet.
  4. Ideiglenes pótlást készítünk a végleges korona elkészüléséig.
  5. Néhány nap elteltével elkészül a végleges fogpótlás, melyet a fogtechnikus a korábbi lenyomat alapján mintáz meg.
  6. Utolsó lépésként az elkészült pótlást a szájban helyére próbáljuk. Megvizsgáljuk a pontos illeszkedést mind funkcionális, mind esztétikai szempontból. Végül egy speciális fogászati ragasztó segítségével a koronát/koronákat a csonkokon rögzítjük.

Cirkónium korona

A porcelán leplezésű koronákhoz képest nagy előnye, hogy teljesen fémmentes fogpótlás, így 100%-ban antiallergén és biokompatibilis. Mivel itt a váz anyaga is fogszínű cirkónium kerámia, a végső összhatás még esztétikusabb eredményt nyújt a hagyományos, fémvázas koronákhoz képest.

A cirkónium koronák fénytörése és fényáteresztő képessége sokkal jobban megközelíti a természetes fogakét, ezáltal élethű fogpótlásokat készíthetünk. A koronák, hidak egy 3D-s CAD/CAM eljárással készülnek, melynek lényege, hogy számítógép által bescannelt mintára készül el a fogpótlás, amit egy cirkónium tömbből farag ki egy frézgép, garantálva a tökéletesen precíz illeszkedést.

Erre a vázra kerül megmintázásra a végső fogforma az egyes porcelán rétegekből. A cirkónium jó mechanikai tulajdonságainak és a legújabb technikai megoldásoknak köszönhetően ma már több foghiánya esetén készülő hídpótlások, akár teljes fogívet borító körhidak esetén is biztonsággal használható.

Préskerámia korona

Az esztétikai fogászati terület legújabb fejlesztései közé tartoznak a teljes kerámia koronák. A cirkónium koronákhoz hasonlóan ismert allergia nincs velük szemben. Ebben az esetben nem készül külön váz, mint a fém- kerámia és a cirkónium koronák esetében, hanem az egyes kerámia rétegek összepréselése, égetése adja a koronák teljes anyagát. Velük érhető el a legkimagaslóbb esztétikájú fogpótlás, mivel a fény szinte a saját fogak zománcához hasonló módon hatol át és verődik vissza a kerámia rétegein. Többnyire a frontfogak helyreállítása esetén ajánljuk ezt a pótlás típust. Hosszabb hidak nem készíthetőek belőle a rágó zónában, nagyobb terhelés elviselésére nem alkalmasak.