Fogeltávolítás

A fogeltávolítás (latinul: extractio) az a művelet, mely során a fogat fogóval vagy speciális fogemelő műszerekkel eltávolítjuk a fogágyból. A fogak eltávolításának leggyakoribb oka az előrehaladott fogszuvasodás, amikor a fog szövetei már olyan mértékben károsodtak, hogy konzerváló fogászati és fogpótlástani módszerekkel nem lehetséges a helyreállítás.

Foghúzás válhat szükségessé továbbá:

 • előrehaladott fogágybetegség esetén, ha a fog nagymértékű mobilitást mutat
 • ha a fogbélből eredő gyulladás oly mértékben kiterjed a gyökércsúcs körüli térbe, hogy gyökérkezeléssel vagy gyökércsúcs eltávolításával sem menthető a fog
 • íny alatti törést szenvedett fog esetén
 • a rágósíkból túlságosan kiemelkedő és az erősen dőlt fogak esetén, ha azokat nem lehet fogszabályzással sorba állítani
 • helyteremtés céljából fogszabályozás során
 • előtörni nem tudó fogak (általában bölcsességfogak) esetén
 • hosszan megmaradó tejfogak esetén, ha azok akadályozzák a maradó fogak előtörését
 • góctalanítás céljából
 • implantátumokkal történő rehabilitáció részeként, stb.
Foghúzás a Matrix Dental-nál

Ha hagyományos módon – fogóval, fogemelővel – nem lehetséges eltávolítani a fogat (pl. ínyszél alá szuvasodott fog, betört gyökérdarab, nagyon görbe gyökerek, szomszédos fogak az eltávolítandó gyökér fölé dőlnek, stb.), sebészi fogeltávolítás válhat szükségessé.

A beavatkozás során a fog mellett ejtett metszésből feltárjuk a kérdéses fogat/foggyökeret, majd a fog külső oldalán lévő csont egy részét fúróval eltávolítjuk. Ily módon a fog/foggyökér szabaddá válik és könnyedén eltávolítható. A sebszéleket varratokkal egyesítjük, melyeket egy héttel a beavatkozást követően távolítunk el.

A sebészi fogeltávolítás alternatívájaként speciális fúrókkal a fogakat kisebb darabokra vághatjuk, a gyökereket elválaszthatjuk egymástól, így a legtöbb esetben az ínyen ejtett metszés és a bonyolultabb sebészi eljárás elkerülhető.

A Matrix Dentalban orvosaink igyekeznek minél kisebb traumával, lehetőség szerint a sebészi megoldás elkerülésével elvégezni a fogeltávolításokat. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük.

Fogeltávolítás után szükség esetén vérzéscsillapító felszívódó kollagénszivacsot és/vagy varratot helyezünk be. A fogeltávolítást követően utóvérzés, fájdalom, arcduzzanat, ritkán szájnyitási- nyelési korlátozottság, hőemelkedés jelentkezhet. Ezek a panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek, jegeléssel, fájdalomcsillapító szedésével jól kezelhetők.

A beavatkozást követően pácienseinket a következő instrukciókkal látjuk el:

 • sebbe belenyúlni, sebet szívogatni tilos!
 • a beavatkozás után öblögetni, vért kiköpni tilos! Javasolt helyette víz kortyolgatása.
 • három napig ne dohányozzon, ne fogyasszon tömény alkoholt, élőflórás tejterméket, aprómagvas ételeket!
 • öt napig tartózkodjon a testi megerőltetéstől, hajolástól, emeléstől!
 • duzzanat esetén arcát a duzzanat fennállásáig jegelje!
 • fogait az érintett terület mellett is tisztítsa, fogmosást követően csak óvatosan öblítsen!
 • a varratokat puha fogkefével vagy benedvesített fültisztító pálcikával tisztítsa!
 • gyógyszereket (fájdalomcsillapító, antibiotikum) a kezelőorvos által előírt adagban szedje!
 • a foghúzás másnapjától egy hétig használjon klórhexidin tartalmú szájöblítőt (pl. Corsodyl, Curasept), mellyel csak óvatosan öblítsen!

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak eltávolítását a következők miatt ajánlhatjuk:

 • az ínyen részben már áttört fogkorona körül ismétlődő, kellemetlen panaszokat okozó gyulladás alakul ki
 • a rendellenesen előtörő fog felsérti az orca nyálkahártyáját
 • a rendellenes pozíció akadályozza a tisztítást, így szuvasodás alakul ki
 • a csontban elhelyezkedő fog körül a csontot elpusztító ciszta alakul ki
 • a rendellenesen előtörő fog körüli gyulladás a szervezet távolabbi részeire is átterjedhet, úgynevezett gócbetegséget hozva létre
 • a rendellenes irányban előtörő fog által kifejtett nyomás a környező fogakat normál pozíciójukból elmozdíthatja, nyomhatja, ezáltal harapási rendellenesség keletkezhet, illetve a fogak sérülése, károsodása alakulhat ki
 • fogpótlások készítése előtt, későbbi szövődmények elkerülése miatt
 • fogszabályozó készülékkel nem lehetséges a fog megfelelő pozícióba állítása
 • a visszamaradt fog akadályozza a fogszabályozó vagy implantációs kezelést

A beavatkozás megtervezésére a Matrix Dentalban nagy hangsúlyt fektetünk:

Panorámaröntgen-felvételt készítünk, melyet szükség esetén kiegészítünk 3D CBCT felvétel készítésével is, így elkerülhetők a fogeltávolítással járó szövődmények, idegsérülések.

A kezelést helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük.

A beavatkozás a bölcsességfog pozíciójától, az előtörés mértékétől, a gyökerek alakjától, az állcsontban futó fontos idegcsatorna elhelyezkedésétől függően történhet egyszerű foghúzással, illetve sebészi (műtéti) úton is. Utóbbi esetben az ínyen metszést ejtünk, hogy hozzáférjünk a foghoz, majd szükség esetén a fogat egy speciális fúró segítségével kisebb darabokra vágjuk, megkönnyítve így az eltávolítást. A sebészi beavatkozás befejezéseként varratokat helyezünk be, melyeket általában a kezelés után egy héttel távolítunk el.

A fogeltávolítást követően utóvérzés, fájdalom, arcduzzanat, ritkán szájnyitási- nyelési korlátozottság, hőemelkedés jelentkezhet, ezek a panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek, jegeléssel, fájdalomcsillapító szedésével jól kezelhetők.

A beavatkozás utáni teendők megegyeznek a hagyományos fogeltávolítás utáni teendőkkel.

Érzéstelenítés

A legtöbb fogászati beavatkozás elvégzéséhez, hogy a fájdalommentességet biztosítsuk, érzéstelenítő (injekció) adása válik szükségessé. Az érzéstelenítés során blokkoljuk a fájdalomérző idegvégződések működését. A beavatkozás típusától és az érzéstelenítendő terület elhelyezkedésétől függően változik az érzéstelenítő beadásának módja, illetve az alkalmazott oldat mennyisége.

A felső állcsonton végzett beavatkozások előtt általában közvetlenül a kezelt terület mellé adjuk az érzéstelenítő injekciót, az alsó állcsonton pedig a beavatkozás területe mellé, illetve a hátsó fogak mögötti területre is beadhatjuk az oldatot. Utóbbi típust hívjuk vezetéses érzéstelenítésnek, amikor is egy injekcióval nagyobb terület zsibbadása érhető el. Az érzéstelenítő hatása alatt fájdalomérzetet nem, de enyhe nyomó, feszítő érzést tapasztalhatnak pácienseink. A zsibbadás általában 1-4 óra időtartamú a beadott mennyiségtől és az érzéstelenítés típusától függően.

Fogászati érzéstelenítés

A Matrix Dentalban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kezeléseket lehetőség szerint teljesen fájdalommentesen végezzük, így rendelőnkben a legmodernebb érzéstelenítő szereket, articain származékokat alkalmazunk, melyek a hagyományos lidocain érzéstelenítőnél hatékonyabbak, továbbá az allergiás reakció kialakulásának esélye is kisebb.

Fogászatunkon úgynevezett carpule-rendszerű fecskendőket használunk, mely lehetővé teszi, hogy az alkalmazott tű átmérője is minél kisebb legyen, ezáltal maga a beadás is kevésbé kellemetlen. Az érzékenyebb területeket az injekció beadása előtt érzéstelenítő zselével kenjük be, így téve még komfortosabbá a folyamatot.

A fogászati érzéstelenítés ritka szövődménye lehet vérömleny kialakulása, idegsérülés (lassan lecsengő zsibbadással járhat), allergiás reakció, gyulladásos reakció, a szúrás helyének több napig elhúzódó fájdalma. Az esetlegesen kialakuló szövődmények ellátására természetesen orvosaink fel vannak készülve.